Raptor Lake Optimalizálás

Verzió „A”, a Best Case és [-] Offset:

(Leggyorsabb, pár klikk és kész verzió)

 

Ahogy ígértem bemutatom, hogy hogyan is lehet egy kicsit hűvösebben tartani, optimalizálni az új kedvencünket.

Mielőtt jobban belemerülnék, egy fontos dolog. Feszültségeket fogunk változtatni, ezért nagyon körültekintően módosítsunk a BIOS-ban.

Mivel ez is OverClock (OC), garancia a helyes működésre nincs, csakis saját felelősségre!

Ez kezdésként a lehető legegyszerűbb megoldás lesz, természetesen van jobb, illetve nagyon sok másféle verzió.

Bízom benne, hogy sokan hozzászólnak, adnak hasznos tanácsot, építő kritikát a témához. Más gyártók lapjain használatos elnevezéseket is belejavítom, ha kapok róla infókat.

Tesztalany egy Delidelt 13700k CPU, egy Z690 Strix D4 alaplap (Asus), és egy 2x16Gb G.Skill 3200MHz CL 14 14 14 GTZR Kit. Vízhűtés a CPU-n, GPU-n, és természetesen a memóriákon is.

Elsőként mindig nézzük meg, hogy alapértelmezésben (Default BIOS Settings) mit mutat a gépünk. Igazából semmi változtatás, csak az XMP II Profilt töltöttem be, ez nálam az alapeset:

 

Default BIOS Link

 

Láthatjuk, hogy egy Cinebench R23 (később csak Cb) terhelés alatti magfeszültség (Vcore) 1.27V. Ez itt lényeges, ugyanis mindig terhelés alatt figyeljük a Vcore értéket! Idle, azaz tétlen állapotban lényegtelen!

Így ~70C-on járatta az első kört. Teljesítmény ~ 200W.

A cél, hogy ezt a 200W / 1.27Vcore-t lefaragjuk úgy, hogy a gépünk nem lesz instabil. Megjegyzem azért, hogy egy Delidelt CPU ~10C-szal hűvösebb egy normál CPU-tól. Ezt a beavatkozást érdemes megcsináltatni, HA-n van rá Mester. Fórumba adunk infót róla, csak kérdezni kell.

Egy átlagos AIO is gyengébb mint egy épített vízhűtés, tehát ez a ~70C elképzelhető, hogy magasabb másoknál.

 

Lássunk is neki:

Először néhány felesleges dolog kikapcsolása:

(Armory Crate, Bluetooth/WiFI [UKR Disabled], VT-d, Speed Shift [hogy 800MHz gyorsan legyen], USB Audio)

A magfeszültség, vagyis Vcore érték csökkentésével fogjuk elérni a kívánt célt.

Asus lapokon vannak gyárilag előre definiált profilok. Ezekből érdemes választani kezdésként. Mivel nincs két egyforma CPU (szilícium lottó), így mindenkinél más és más a stabil, ideális Vcore érték. Minél lejjebb tudjuk vinni, annál kevesebb a fogyasztás és a megtermelt hő.

A legerősebb alulfeszelés (UnderVolt, UV) a „Best Case Scenario”.

Ki is próbálom a szerencsémet a szilícium lottón, a SVID Behavior sorban ezt ki is választom. Ez tehát a legerősebb UV, az alapértelmezett Vcore-ból ami 1.27V Cb R23 load, mit is csinál.

 

Best Case Scenario

 

Az eredmény pedig meglepően jó.

Az 1.27V-ból lett 1.16V, a ~200Watt-ból pedig ~162Watt.

A ~70C-ból lett ~60C, azaz 10C-t nyertem. Ez egy igen egyszerű, „egy kattintás és kész is” UV az Asustól.

 

Eredmény Cb R23 alatt

 

Ez nagyon szép és jó, de fogalmunk sincs, hogy hol van a stabilitás határa. Ehhez már hosszabb tesztek kellenek. Az előre megírt UV nagyban segített, de ezt tovább kell tesztelni, kiismerni a határt.

Túl alacsony Vcore rendellenes működést eredményez. Tehát a végtelenségig nem tudjuk csökkenteni. Erre van a HWINFO-ban a WHEA (Windows Hardware Errors), azt fogjuk kiismerni.

Most ebből a Vcore-ból Offset-tel fogunk csökkenteni.

 

Offset BIOS-ban

 

A „VRM Core Voltage” sorban kiválasztjuk az „Offset Mode„-ot, átrakjuk minusz irányba, majd tesztelünk. Kezdésnek -0.02V, sikeres. -0.03V, OK. Majd -0.04V WHEA.

Ezt kerestük, megvan, itt már hibázik, tehát kevés a Vcore.

 

-0.04V Offset, WHEA

 

Így már tudom, hogy hol van a hibahatár. Visszateszem -0.20V Offset-re, beállítottam a Power Limiteket (PL1 180W és PL2 200W), aztán jöhet a hosszú teszt.

Az 1.12V szép is lenne egy 13700k-nál, de sajnos nem az. Így nézzük mit mutat a -.020V-on.

 

Cb R23 10 perces 1.14V-on

 

~156W (IA Cores Power), ~60C a hosszú teszten, mindezt ~1.14Vcore-on.

Igazából ezt nem is nevezném OC-nak, hiszen semmit nem emeltem a frekvencián, csak feszültséget csökkentettem, így nyertem nem kevés hőmérsékletet.

Játékteljesítmény 287 FPS

Persze ezt még 100x átfogalmazom, remélhetőleg bővül majd, meglátjuk. Ez tehát az „A” Verzió, a „Pikk-Pakk UV„.

 

 

************************************************************************************************************************************


************************************************************************************************************************************

 

 

Verzió „B”, az Adaptív és [-] Offset:

(Szintén egy gyors és egyszerű verzió)

 

Visszaállítottam a BIOS-ban alapértelmezett AUTO-ra mindent, és most az Adaptive feszültségszabályozást választottam. Igazából sok érdemi különbség nincs az előző verzióhoz képest, ez másképp csinálja, de a végeredmény ugyan az.

Ez az alapértelmezett Adaptív, ha semmi mást nem csinálok:

 

AUTO Adaptive

 

Itt is ugyanaz a helyzet, a jelenlegi legújabb 2305 BIOS így adja meg a Vcore-t.

~1.26-1.27V közt mozog Cb R23 terhelés alatt. Ez a Vcore az, ami elvileg semmilyen körülmény közt nem lesz instabil. Tehát ez a feszültség elég minden extrém számítási feladatra. Amit mi itt sokan csinálunk, hogy rendesen ezt lecsökkentjük, az szép és jó, nyerünk vele hőmérsékletet, de egész nap nem tudnánk Prime95 AVX FMA3, Y Cruncher stb. alkalmazásokat futtatni. Egy átlag felhasználónak viszont felesleges az ilyen nagy feszültség, hiszen az emberek nem a P95-öt futtatják egész nap.

Az, amit az előbb láttunk, hogy az alap frekihez elég az 1.14V Load Socket Sense, az semmiféleképp nem ajánlott. „Cinebench stabil” csak egy mérőszám, pont olyan érték, mint a Tomb Raider 720 Lowest. Viszonyításra lehet nézni, de napi használatra én személy szerint nem ajánlom.

Azt jó tudni, hogy X frekvencián mennyi is a Cb stabil, mint itt láthatjuk, ezen a CPU-n 1.14V SS Load Cb. Viszonyításra való, jó tudni tehát, de a „Cb stabil” az nem stabil!!!

Én a Vcore-t úgy állítom be mindig, hogy a WHEA mentes Cb R23 + 0.02V. Tehát ezen az Allcore (ac) 53x P-n ~1.16V.

Lássuk is az eredményt. Tehát BIOS-ban Adaptív, negatív Offset-tel pedig kikerestem a Load 1.14V SS-t.

 

BIOS Settings

 

10 perces Cb R23 most Adaptív-on

 

A mai új BIOS-ok már nagyon szépen rendbe vannak rakva, felesleges amint láthatjuk ezen a ponton még a Load Line Calibration (LLC), AC DC Load Line-ok és stb. furfangok állítgatása.

Azok nagyon hasznosak OC esetén, de ez a kis összefoglaló nem az OverClock-ról szól(-t eddig), hanem egy kis optimalizálásról.

Szánt szándékkal nem értem hozzá a frekvenciákhoz, az majd ezután jön. Célom nem az OC volt, hanem egy egyszerű, könnyen megérthető leírás készítése azok számára, akik nem vágják, értik nagyon a BIOS dolgát.

Természetesen folytatjuk, minden segítség, hasznos ötlet, tanács jól jön. Természetesen építő jellegű kritika is jöhet.

Vélemény, hozzászólás?